Basisbegrippen

Enkel- en dubbelslag leren, espoused theory en theory in use, model I en model II, actietheorie, de interferentieladder . . . waar gaat dit allemaal over?

Action science is niet uit een boekje te leren, maar boeken kunnen natuurlijk wel helpen. Het vakgebied heeft het Nederlands taalgebied vooral bereikt als één van de vijf disciplines van Peter Senge's De vijfde discipline (The fifth discipline). Senge noemt het Mentale modellen (mental models). Een bekende toepassing is Feilloos adviseren (Flawless consulting) van Peter Block.

Een snel en stevig antwoord op de vraag "wat is action science" is te vinden op actionscience.com.

De titel van onze training ontlenen we aan het boek Action Science (1985). Dit boek is tegenwoordig niet meer in druk maar wel als gratis download beschikbaar. Diana McLain Smith, ook één van de auteurs van Action Science, publiceerde in 2008 Divide or Conquer, een nadere uitwerking over relaties die we ook in onze training gebruiken. Daarover is ook een helder introductiefilmpje beschikbaar.

Arend Ardon promoveerde op dit materiaal en schreef een prettig leesbare publieksversie van zijn proefschrift: Doorbreek de cirkel!

Het boek Eerste hulp bij ongewenste resultaten, Introductie tot reflecteren in actie van Loes Wouterson en Pim Bouwman is vooral een aanbeveling als naslagmateriaal na een action science training. Dat geldt ook voor 'Discussing the undiscussable' van Bill Noonan.

Onze versie van de casusbeschrijving - een cruciaal onderdeel van de training, vind je hier.

U kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen.